Voorstelling Nueva Guinea

Landkaart Nicaragua met aanduiding van Nueva Guinea + logo alcaldia Nueva Guinea

Infofiche Nueva Guinea:
+/- 135.000 inwoners
- oppervlakte: 2.774 km² (even groot als Limburg)
- oprichtingsdatum: 9 november 1981
- gemiddelde temperatuur: 25 °C (tropisch klimaat)
- één ziekenhuis
- 5 artsen, 1 specialist, 1 tandarts
- economie: landbouw, veeteelt en handel
- 500 kruidenierswinkeltjes
- 2 hotels
- stadsbestuur telt 82 personeelsleden
- burgemeester Julio Quintanillo (Partido Liberal Constitucionlista)
- 10 gemeenteraadsleden

Nueva Guinea is een gemeente gelegen in het oosten van Nicaragua op 280 kilometer van de hoofdstad Managua. Sinds een drietal jaren is er een vlotte verbinding via brede wegen met de hoofdstad Managua. De gemeente telt zo’n 130.000 inwoners verspreid over een oppervlakte van 2.774 km² (vergelijkbaar met de Provincie Limburg). Dertig procent van de inwoners van Nueva Guinea wonen in het stedelijk gebied en zeventig procent wonen in plattelandsgebied. Nueva Guinea is verdeeld in 164 landelijke en acht stedelijke zones en één district.

Nueva Guinea heeft een vochtig tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur tijdens het jaar is 25 °C. Het regenseizoen duurt van mei tot november en gaat gepaard met zware stortregens.

Het gebied werd voor het eerst bewoond in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw toen achttien families vanuit het westen van het land naar het gebied trokken en er bomen van het tropisch regenwoud begonnen te kappen. Enerzijds om zelf te wonen en aan landbouw te kunnen doen, anderzijds werden de bomen gretig opgehaald door rijke Nica's en buitenlandse firma's. Binnen enkele jaren werd het gebied volledig kaalgekapt en vandaag resten slechts een beperkt aantal bomen van het eens zo machtige regenwoud. De stichting van Nueva Guinea dateert slechts van het jaar 1981. De familie van Elba en Abel Rivera, leden van Asohdeng behoorden tot de eerste, oorspronkelijke bewoners van Nueva Guinea.

Nueva Guinea heeft een erg jonge bevolking: ongeveer zestig procent van de inwoners (72.000) zijn jonger dan dertig jaar. Tegelijk zijn er weinig voorzieningen voor de plaatselijke jeugd. Dit is meteen één van de redenen waarom de gemeentebesturen van Nueva Guinea en Sint-Truiden beslist hebben om van jeugd en ontspanning één van de grote aandachtspunten te maken in hun samenwerking op lange termijn.

Het overgrote deel van de bevolking (meer dan 90 % !) is rooms-katholiek. In Nueva Guinea vind je heel wat kerken met vaak kleurrijke diensten. In 2007 bouwde de Katholieke Kerk er een heuse kathedraal. De vorige grote kerk werd omgebouwd tot lagere school.

In Nueva Guinea is een plaatselijk ziekenhuis en daarenboven zijn er een twintigtal hulpposten in de omliggende dorpen. In de hulpposten wordt gewerkt met ongeschoold personeel die enkel en alleen eerste gezondheidszorg toedienen (via een handboek met vragen). Er zijn geen medicijnen en veel te weinig materiaal. In Nueva Guinea zijn slechts vijf artsen, één specialist en enkele tandartsen voor 130.000 inwoners. Voor grondige medische zorgen dienen patiënten naar Juigalpa worden gebracht op ruim 100 kilometer afstand.

De voornaamste economische activiteit in Nueva Guinea is landbouw. Het betreft zowel veeteelt als de teelt van gewassen. Voornaamste teelten zijn maïs, rijst, bonen, gember en fruit. Voornaamste dieren die worden geteeld zijn koeien, varkens en kippen. Nueva Guinea telt een aantal kleinere bedrijven en meer dan vijfhonderd winkeltjes en kruidenierszaken. Naast veeteelt is handel dus een belangrijke bron van inkomsten.

Een tweede aandachtspunt is zeker milieu en herbebossing. Het tropisch regenwoud werd in de loop der jaren massaal gekapt met alle problemen van wateroverlast en erosie vandien.

Paginatype: