Gemeentebestuur Nueva Guinea

In de gemeenteraad van Nueva Guinea zijn momenteel (2009-2012) twee partijen vertegenwoordigd, met name de liberale partij (PLC -Partido Liberal constitutionalista) en het Sandinistische FSLN. De liberale partij heeft in Nueva Guinea een comfortabele meerderheid. In de schoot van de gemeenteraad worden een burgemeester (alcalde) en een vice-burgemeester (vice-alcalde) gekozen voor een periode van vier jaar.

De huidige burgemeester of alcalde is Ing.Denis Obando Marín (PLC) (zei ook foto welkom)

De vice-alcalde is Ing.Jairo Quiroz Largaespada (PLC) (ook vice-alcalde toen de eerste stedenbandovereenkomst werd ondertekend in december 2002)

De overige leden van de gemeenteraad worden “concejales” genoemd.
Sr. Freddy López Centeno (Secretario del Concejo) PLC      (zoon Alicia voor insiders)
Sr. Basilio Sosa Guzman (Concejal) PLC
Sr. Macario Amador (Concejal) PLC
Sr. José Ángel Alvarez García (Concejal) PLC
Sr. Hilario Mairena Mairena (Concejal) PLC
Sr. Donald Ríos Obando (Concejal) FSLN  (fundador- één van de stichters van Nueva Guinea) 
Sra. Rosario Chavarría (Concejala) FSLN
Sr. Daniel Ruíz Dávila (Concejal) FSLN
Sr. Carlos Luna Romero (Concejal) FSLN
De politieke macht van de alcalde en vice-alcalde is vrij groot. Vaak beslist de burgemeester alleen over bepaalde politieke dossiers. De burgemeester beslist ook quasi alleen over de aanwerving van gemeentepersoneel waardoor bij het aantreden van een nieuw stadsbestuur veel ambtenaren worden vervangen. Dit komt de continuïteit van de gemeentelijke werking zeker niet ten goede.

foto Denis-Jairo...volgt

Historiek:


 Vice alcalde Jairo Ruben Quiroz Largaespada heet de 1ste delegatie uit Sint-Truiden welkom
op het gemeentehuis van Nueva Guinea (dec 2002)


Alcalde Ricardo Lopez Ruiz en schepen Peter Dufaux
wisselen de stedenbandoorkondes uit
(7 december 2002)

Op 7 december 2003 werd de stedenband tussen Sint-Truiden en Nueva Guinea officieel ondertekend door alcalde Ricardo Lopez Ruiz, vice-alcalde Jairo Ruben Quiroz Largaespada en schepen Peter Dufaux.

Op 9 november 2004 werden er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd in Nicaragua. In Nueva Guinea wijzigde er weinig aan de verhoudingen tussen de politieke fracties. De PLC bleef de grootste partij en levert ook de komende vier jaren de burgemeester en vice-burgemeester.

Als burgemeester (2005-2008) werd Julio Constantino Quintanilla verkozen. Julio Quintanilla was een nieuwkomer in Nueva Guinea en in de gemeentepolitiek in Nueva Guinea.

Overleg met de gemeenteraad van Nueva Guinea
(december 2003)

De gemeente beschikt over in totaal over een honderdtal ambtenaren om alle gemeentelijke taken te vervullen. Het spreekt voor zich dat dit een quasi onmogelijke opdracht is gezien de gemeente meer dan 130.000 inwoners telt en een oppervlakte vergelijkbaar met de provincie Limburg.


Onderhandelingen in hotel Nueva Guinea
(v.l.n.r. Debbie Vanwelkenhuysen, Peter Dufaux
en Jairo Ruben Largaespada)

Het akkoord wordt bereikt!
High five op het succes door
Jairo en Peter


Uitwisseling van relatiegeschenken door Jairo en Peter

De laatste gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats in het najaar van 2008 . Eén van de regels is dat de burgemeester en vice-burgemeester niet kunnen worden herkozen. Dit betekent automatisch dat heel wat ervaring die wordt opgebouwd verloren gaat. Zoals hoger aangegeven heeft dit in bepaalde mate ook zijn gevolgen voor het gemeentelijk ambtenarenapparaat: bepaalde ambtenaren die werden aangeduid door de voorganger worden vervangen bij de aantrede van de nieuwe burgemeester, zelfs wanneer deze van dezelfde partij is.

 

Paginatype: