You are hereGerechten

Gerechten


De Nicaraguaanse keuken is simpel. Zoals in de meeste Zuid-Amerikaanse landen bestaat een maaltijd in Nicaragua voornamelijk uit bonen, maïs, rijst, kaas en tortilla’s. Kip is erg populair, vooral omdat je dat in allerlei vormen kan eten (in de soep, gepaneerd, gegrild en gefrituurd).

Typisch inheemse gerechten als gallo pinto en quesillos , vind je veelal op straat in kraampjes. Gallo pinto bestaat uit rijst en bonen geserveerd met eieren. Quesillos zijn tortillas met kaas en uien. Ook aan vegetariërs wordt dus gedacht.

Aan de kust eet men vooral vis. In dit gebied wordt het voedsel anders bereid dan in de rest van het land. Gerechten zijn pittiger en rijst wordt vaak gekookt in kokosmelk in plaats van water.

Gallo Pinto:

Het meest gegeten gerecht in Nicaragua is vast en zeker Gallo Pinto. Het is een stevig ontbijt maar wordt ook vaak 's middags en 's avonds opnieuw gegeten.  

Ingrediënten:
- Rijst (geen snelkookrijst of zilvervliesrijst!)
- frijoles of bruine/rode bonen (gedroogd)
- Ui
- 2 teentjes knoflook
- bakolie
- zout

 

 

 

Op voorhand!

-Was de rode bonen en leg ze liefst een nacht te week. (volume verdubbelt en kooktijd kan gevoelig verminderen) -  Kook de bonen samen met de knoflook tot ze gaar zijn. (25 min in snelkook, anders +/_ een uur)

-Was de benodigde rijst goed, tot het water helder blijft.
-Neem een grote braadpan en doe er wat olie in. Verhit de olie en doe de rijst in de pan. Blijf roeren tot de rijst gelig wordt.
-Voeg water toe tot de rijst volledig onder staat. Doe de deksel op de pan en kook de rijst nu ongeveer 20 minuten tot de rijst droog staat. (houd toch even in het oog voor aanbranden, anders een weinig water extra toevoegen) 
Schep de rijst om en laat afkoelen.

-Snij de ui (en eventueel) paprika in stukjes.

-Net voor het eten doe je olie in een pan. Bak daarin een ui tot die glanzig is. Doe evenveel rijst als bonen in de pan erbij en bak dit op terwijl je regelmatig blijft roeren.

Voeg hierbij een warme tortilla, een blokje zeer gezouten kaas en een stuk gekookte yuca of quequisque (of maniok) en...je hebt je desayuno (ontbijt), el almuerzo (het middageten) en la cena (het avondeten) van de Nicaraguaanse campesino (boer)

Buen Provecho! Eet smakelijk!

 

Rosquilla tostada:

Dit is een ringvormig gebakken koekje.

Ingrediënten voor 24 koekjes:
- 100 gram maïsmeel
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 gram boter
- 100 gram geraspte kaas
- 2 eetlepels water
- 1 theelepeltje zout

Doe het maïsmeel, het bakmeel, de boter, de kaas, het zout en het water in een beslagkom en meng dit goed.

Kneed het geheel tot een compacte massa.

Maak in je handpalm een plat koekje en maak in het midden een gat met een stokje (of natuurlijk gewoon met je handen). Vet de bakplaat van de oven in op 175 graden. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze ongeveer een half uur. Daarna ze laten afkoelen en opdienen!

Foto?: Vilma, een verkoopster van rosquillas in Nueva Guinea (aan huis en op straat). Ze overleed in augustus 2008 )

 

Nacatamal

Links: De bananenbladeren worden soepel
boven het open vuur

Rechts: Vele handen maken het werk licht!

 

 

 

 

 

 

 

Links: Maismassa, groenten, rijst en vlees worden verpakt in de bananen bladeren.

Rechts: Klaar om te koken

 

 

 

Rechts: de Nacatamal met tortilla, klaar om op te eten

 

 

 

Is een typisch gerecht dat in grote, gewassen en door het open vuur soepel geworden bananenbladeren wordt bereid. De basis is een massa (puree) van maïs, rijst, diverse groenten en kruiden, bakbanaan en varkens- of kippenvlees.

Alles wordt verpakt in een banenenblad en zal zo nog een uur in een grote kookpot gaar koken. Het wordt geserveerd op een bord, meestal samen met een maïskoek of tortilla.

 Tajadas:

Ingrediënten:
- groene bakbananen
- olie

Pel de bananen. Snij de bananen in plakken (niet al te dik). Verhit in een bakpan (bv. Een wok) een flinke laag olie. Als dit genoeg is, doe je de bananenschijfjes in de olie en frituur je die. Zorg dat de bananen niet aan elkaar plakken.

Haal de gefrituurde schijfjes uit de olie als ze goudgeel van kleur zijn.

 

Frisdrank Selva:

Ingrediënten voor 20 personen:
- 10 mango’s
- 20 sinaasappels
- water

Schil de mango’s en snij ze in kleine stukjes. Pers de sinaasappels uit. Doe het sap en de stukjes mango in een blender en pureer het mengsel. Voeg daarna het water toe tot op smaak.

 

Pino lillo

 

 

 

 

Een typische energierijke drank op basis van: gemalen mais, gemalen geroosterde cacaobonen, water en suiker.

Enkele typische platos uit een 'beter' plaatselijk restaurant.

Labels