Knutseltips

Piñata's?

Een piñata is een grote versierde bol of pop die aan een touwtje ophangt.  De holle piñata  is gevuld met snoepjes of kleine cadeautjes.  De piñata wordt gemaakt voor de kinderen op een feest.  Dat kan met Kerstmis zijn of Pasen maar meestal is het een verjaardagsfeest.

Beurtelings trachten de kinderen de piñata stuk te maken met stok zodat de inhoud op de grond valt en dan … grabbelen maar!

Bij minder rijke families duurt het spel met één piñata héél lang, bijna de hele namiddag.  In rijkere families zijn er vaak meerdere piñatas op een feest.  De piñata wordt in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gebruikt. Op het feest bengelt de piñata aan een touw over een tak of balk.  Het jarige kind staat onder de piñata, wordt geblinddoekt en krijgt een stok (bezemsteel) in zijn handen.  De andere kinderen staan er in een gróte kring rond. Iemand mag het jarige kind enkele keren ronddraaien. Een volwassene zet de muziek op.  Tegelijkertijd trekt hij aan het touw zodat de piñata danst en bengelt (zoals de floche op de kermis waar de kinderen naar grijpen).  Het jarige kind probeert de piñata stuk te slaan met de stok.  De andere kinderen mogen raad geven, bv. ‘hoger!… meer naar links!…’

Maak je eigen piñata!

Benodigdheden:

- een ballon
- een kom om de opgeblazen ballon in recht te zetten
- een kleine kom om je lijmpapje in te maken
- behangerslijm
- penselen voor de lijm
- oude kranten om in strookjes te scheuren (één scheurrichting!)
- touw, schaar

Werkwijze:

1.Blaas de ballon op, knoop hem toe en bind er een touwtje om.


2. Bescherm het werkblad met een oude krant. Maak een kommetje lijmpap gereed. Plaats de ballon in een kom zodat hij niet kan rollen.

3. Scheur de kranten in strookjes. Smeer een stukje van de ballon in met de lijmpap . Beplak dit stukje ballon met strookjes krantenpapier. Zorg ervoor dat de strookjes elkaar overlappen en bestrijk alles nog eens met de lijm.
Of:  doop de met de hand gescheurde stroken krantenpapier stuk voor stuk in een schoteltje met behangerslijm.  De overtollige lijm kan je er met je vingers afwrijven.
Ga verder tot de hele ballon beplakt is. Kleef ook voldoende papier rond het uiteinde van de ballon zodat dit stevig afgesloten geraakt. (hieraan wordt de piñata achteraf opgehangen)

4. Leg minstens 3 lagen over de ballon heen.  Leg elke laag in een andere richting.  Zorg dat de lagen overal even dik zijn zodat de druk op de ballon gelijk verdeeld is.

Tip: de laatste laag krantenpapier kan vervangen worden door stroken gekleurd papier.

5. Hang de ballon op aan het touwtje en laat hem enkele dagen drogen.

6. Op het einde snijd je behoedzaam een 'lapje' uit de ballon (tenzij het gaatje bovenaan nog voldoende groot is). Stop er snoepjes in (bv. voor elk kind twee of drie snoepjes), liefst in een papiertje die niet kunnen stukvallen en kleef het gaatje goed dicht.

Bevestig bovenaan terug een touw.

De ballon kan op velerlei wijzen versierd worden: met prentjes die kinderen uit tijdschriften knippen, als een mannetje, als een dier, met gekleurd papier, crêpepapier, glitters,  linten,  enz.

 

Terug naar menu