Jongerenuitwisselingen

In 2007 trokken 13 jongeren uit Sint-Truiden voor het eerst naar Nicaragua. Verschillende jeugdleiders sloegen de handen in elkaar, en doopten hun team ‘Niquipo’. Gesteund door de stad St. Truiden, de jeugddienst en het Nicaragua comité gaven ze in zusterstad Nueva Guinea het lokaal jeugdwerk een duwtje in de rug.

Sofie Poncelet van Niquipo vertelt enthousiast over die eerste uitwisseling.

Niquipo“We hebben er activiteiten opgezet met kinderen en jongeren, en zo ook een groep enthousiaste jongeren warm gemaakt voor het concept "jeugdbeweging". Hen hebben we gedoopt tot onze tegenhanger 'Niquipo Nueva Guinea'. We konden er natuurlijk ook proeven van het warme onthaal in de gastgezinnen, het vochtige weer en… de lekkerste rum ter wereld!”

Na de reis bleef het bij veel jongeren kriebelen. Eind 2007 trok een kleine groep terug naar daar, ditmaal voor een langere periode. Ze hielpen er de eerste stappen zetten naar een jeugdraad binnen de gemeente, en werkten samen met 'Niquipo Nueva Guinea' aan de uitbouw van de activiteiten. Intussen is de groep uitgegroeid tot een echte jeugdbeweging, die op zondag op verschillende pleintjes in de stad de boel op stelten zet.

“Niquipo is een voorbeeldgroep in Nueva Guinea en is één van de weinige jongerenorganisaties die op een niet-religieuze of politieke wijze, vrijwillig ten dienste staan van de gemeenschap. Zij zijn op dit moment degenen die beweging brengen in de stugge structuren van de gemeente, en ze laten hun stem duidelijk horen in de pas opgerichte gemeentelijke jeugdraad.”

NiquipoIntussen verwelkomde Sint-truiden zelf ook al enkele Niquipo's uit Nueva Guinea, en bereidt een nieuwe groep jongeren zich voor op een inleefreis naar Nicaragua.

“De oud-niquipo's bereiden de nieuwelingen voor. We stonden zelf 2 jaar geleden in hun schoenen, dus weten waar ze behoefte aan hebben, wat hun verwachtingen zijn, en met welke angsten en vragen ze zitten. Daarnaast willen we de komende maanden ook andere organisaties zoals Globelink, Studio Globo en Jint betrekken bij de vorming van onze nieuwe niquipo's. Hablar español is een must, dus hopelijk hebben de jongeren het snel onder de knie!”

De jongeren dragen zelf ook een steentje bij aan het project zo trekken ze binnenkort op bedevaart/sponsortocht naar Scherpenheuvel. In de toekomst willen ze vooral de impact van het project in de gemeente vergroten.

Behalve jeugdwerk, ondersteunt de stedenband oa. nog de watervoorziening van de stad, de plaatselijke bibliotheek en de communicatie bevordering tussen overheid en burgers.
Je leest meer over Sint-Truiden in de wereld op www.trudomundo.be.

Bron: www.jint.be