Maandag 23 juli, eerste dag Nicaragua, Managua

De vlucht is goed verlopen, half uurtje vertraging op 16,5 uur reistijd, dus dat valt mee.
Mauricio staat ons, samen met een neef uit Managua op te wachten. Zij zullen ons naar de hospedaje •Bello Horizonte•• brengen met de coche• van Mauricio.

Als de auto eraan komt, kijken we raar op . Een petieterig klein autootje en daar moeten we met 5 in, samen met 3 grote koffers en 3 rugzakken.
Er gaat juist geteld 1 koffer en 1 rugzak in de autokoffer. De rest moet mee op onze schoot: een heel schoon zicht, is dat. Alvast hilarisch en meteen onze eerste ervaring met Nicaragua. Een ander werelddeel, een ander land, … en ook andere waarden, gebruiken, culturen…

Om kwart voor 6 ’s morgens horen we Han in zijn kamer skypen met de kids die in Engelmanshoven in het zwembadje zitten. De eerste dag hebben we dus internetverbinding.

Best wel goed geslapen in een vrij rustige wijk.
Om half tien staat Mauricio er terug met zijn primo (neef)
Vandaag is de auto groter. De 3 grote valiezen brengen we naar de Majoreo ? De plaats waar de bussen die de rest van Nicaragua bereiken aankomen en vertrekken.

Boven de voorruit staat Managua - Nueva Guinea. Mauricio onderhandelt met één van de busbegeleiders en die nemen onze drie valiezen mee. Hij zal er goed voor zorgen en ze zelfs afzetten in het hotel in Nueva Guinea. We hebben alle vertrouwen.

Zelf rijden we samen in de auto van Mauricio richting Santo Tomas. Vanuit Nueva Guinea vertrekken Elba, Santos en de directrice van het Instituto Ruben Dario samen met Freddy Lopez in een auto van het gemeentebestuur…ook richting Santo Tomas.
We komen mekaar tegen in ‘el viajero’, een baanrestaurantje waar we een typische Nicaraguaanse maaltijd nuttigen. Pollo frito, arroz, kool, tortilla en …de eerste Toña’s.

Om half drie zitten we rond de tafel met Julio, Gladys, een psychologe (project studerende kinderen en jongeren), een van jonge meisjes-monitoren (die onlangs ook in de Zuid-Zuid intercambio mee naar Peru gingen)
Er werden heel wat punten aangehaald.

Het begon met de padrinos. Een project gesteund door de jongeren van Mol, waarbij heel wat jongeren uit het lager en secundair onderwijs een steun krijgen. Materieel door het geven van een rugzak met nodig schoolmateriaal en begeleiding. (huiswerkbegeleiding, opvolging in school, opvolging resultaten)
Er werden verschillende criteria uitgewerkt: vb. maar 1 kind per gezin, moeten 80 procent halen op school, een kind dat eens een beurs krijgt blijft in het systeem zolang het naar school gaat. Naast leerlingen van lagere en secundaire scholen worden ook enkele speciale doelgroepen begeleid zoals werkende kinderen.
Dit project wordt eigenlijk door meerdere kanalen gesubsidieerd. Dit blijkt voor heel wat projecten in Santo Tomas. Hun stedenband met Olympia in de VS en verdere combinaties;

We haalden ook de microkredieten aan. CDC liet zich in het verleden bijstaan door een prof van Leuven die een hele tijd in Nicaragua woonde. Samen kwamen ze tot de conclusie dat het verlenen van microkredieten aan ganaderos, kleine veeboeren een redelijke kans van slagen zou kennen. Ze starten met het verlenen van kredieten tegen 15 % interest, de goedkoopste. En toch houden ze hier heel wat geld aan over. (heel wat lonen kunnen betaald worden)

Het uitwisselingsproject met jongeren van het 5de jaar secundair onderwijs uit Sint-Truiden, volgend jaar in de paasvakantie komt vervolgens aan bod.
Santo Tomas heeft jarenlange ervaring met zulke uitwisselingen (met heel grote groepen) en gaven ons heel wat tips. Het was goed dat er 3 mensen, directies van 3 secundaire scholen aanwezig waren. Zo konden we ineens bekijken wat hun inbreng in het hele uitwisselingsverhaal zou kunnen zijn.
Hoe kunnen we samenwerken of eventueel samen iets nuttig uitvoeren.?
Kunnen we per 4 of 5 studenten per school een eigen projectje uitwerken? Een muur schilderen? Een mural (muurschilderij) maken samen met een kunstenaar?
Organiseren we een sporttornooi?
Kunnen we samen een zwerfvuilinzameling doen?
Ander nuttig werk zou kunnen zijn om de banken in het park te verven…
Selecteren we per school 2 gastgezinnen? De directie kan zeker helpen bij de voorwaarden die we daarbij stellen: vb. ST –basishygiëne, geen huiselijk geweld, lagere klasse (studenten moeten een andere wereld ervaren), jongeren in huis, vormingsmoment voor gastgezinnen, zeker niet speciaal koken voor de gasten (wel zoveel mogelijk koken en frituren,) geen kraantjeswater… Ze betalen 10 dollar per gastgezin. (is dat zo, dachten eerder per persoon? )
Als de doelstelling van de uitwisseling is ….enamorarse …verliefd worden op Nicaragua dan moeten we de jongeren vooral kennis laten maken met het dagelijkse leven, hen de kans geven echte, duurzame contacten op te bouwen.
We denken hierbij aan het organiseren van een culturele avond, bijvoorbeeld het aanleren van dansen, samen dansen of ander optreden.
In Santo Tomas maken ze ook groepjes per 4 met telkens 2 nicajongeren en 2 belgen. Elk van deze groepjes krijgt de opdracht om een activiteit uit te werken. Er is al contact via internet op voorhand; De dansgroep zorgt er bv. voor dat ze dansen van België (en muziek) meenemen;

In Santo Tomas zijn heel wat mensen betrokken. Het werk wordt verdeeld. Bijvoorbeeld 2 personen zorgen voor het transport, anderen voor de overnachtingen, etc.

Een voorbeeld van de intercambio Santo Tomas: In het begin bezoeken Managua of Granada of enkele toeristische dingen, (2 dagen), dan 8 of 9 dagen samenleven in ST (projecten bezoeken, activiteiten, meeleven…) en op het einde gingen ze dit jaar sociale projecten bezoeken in Managua. Inygambia? , straatkinderen.

Julio en de andere mensen willen hun ervaringen zeker nog delen met Nueva Guinea en alle contacten doorspelen. Hij wil gerust ook met ons naar de projecten in Managua gaan.

Bueno, tegen 18 u ronden we af en vertrekken richting Nueva Guinea. Het is ondertussen donker. De lucht was al de hele tijd zwaar grijs. Hoe korten bij NG hoe meer regen.

In hotel Nueva Guinea krijgen we kamers toebedeeld. Han en Annemie mogen aan de straatkant slapen (met de gekende claxons en hondengeblaf in de vroege uurtjes)

Om kwart na 1O zoeken we ons bed op. Allen doodmoe en morgenvroeg om 9 u hier afspraak met Mauricio in hotel Nueva Guinea. We overlopen dan het programma van de volgende week