Dinsdag 24 juli 2012

Afspraak 09.00 u met Mauricio.
Om 09.45 komt Mauricio binnen. We gaan een half uurtje de agenda voor de komende week overlopen. Toch is het al snel 11.30 uur vooraleer we alles hebben doorgenomen.
Daarna mogen we – en Han voor de eerste keer – op verkenning in het centrum van Nueva Guinea.
Er is nog niet veel veranderd in het straatbeeld sinds 2009, mijn eerste bezoek. Hier en daar merk ik dat er een straat in beton is aangelegd, waar het voorheen een aarden weg was. Het zwerfvuil is nog steeds aanwezig. Er zijn de huizen en zitbanken (in het park), die een likje verf kunnen gebruiken. Ook de straathonden langs de weg herken ik; -).
Er zal zeker vooruitgang zijn, maar het gaat traag, heel traag vooruit.

Tijdens onze wandeling beslissen we al snel om langs te gaan in één van de 3 scholen, die bij de intercambio betrokken wordt.
We stappen binnen in de katholieke school van directeur Santos. En goede keuze want blijkbaar hebben ze daar enkel in de voormiddag les, van 7 tot 12 uur.
Onze eerste indruk verschilt niet van het beeld dat we al kennen. Kapotte speeltuigen, het afval op een hoop in het midden van de open ruimte(=speelruimte) en hier en daar een hoop stenen.
De klaslokalen zijn netjes en met voldoende lichtinval. Er hangen overal papieren op de muren, waarop vermeld wordt dat het afval dient ingezameld te worden. Ze zijn dus wel effectief bezig met de bewustwording van een propere omgeving, maar toch gaat het moeilijk, merken we.

We maken er even kennis met de leerlingen van het 4e middelbaar. De leerlingen, die volgend jaar worden betrokken bij de uitwisseling. Hilde stelt ‘ons’ en de mogelijke ‘intercambio’ even voor.

Daarna gaan we richting emJAC, het schooltje van Elba, zodat Han ook hier een indruk krijgt van deze toch wel ‘aparte’ groene en propere school in het hartje van NG.
Een flinke regenbui verplicht ons even te schuilen onder de ‘overdekte’ speelruimte.
Hier nemen we eveneens wat foto’s van de leerkrachten die juist een vorming krijgen en ook hier van de leerlingen van het 4e secundair.

Als we terug naar buiten wandelen – we moeten immers om 14 uur terug in hotel NG zijn voor een vergadering met Luz en La Selva – zie ik dat een jongetje van een jaar of 6 spontaan enkele papiertjes opraapt en in de vuilbak gooit. De mentaliteitswijziging wordt dan toch ingezet…

In een plaatselijke comedor stoppen we even om gebakken banaan, gegrilde pollo en tortilla te eten.
Om 14.30 zijn we klaar voor 2 vergaderingen, die samen 4,5 uur zullen duren.
Eerst met het bestuur van Luz en la Selva en aansluitend met de Gerencia.

Voor Luz en la Selva zijn aanwezig: Elba, Abel (vervangt de boekhoudster), Roberto, Daniel (iglesias), Adolfo (Voetbal), Roberto (Baseball voor jongeren), Mauricio en wij drie

Voor de vergadering met de Gerencia verdwijnen enkele mensen en komen er anderen, vertegenwoordigers van de gemeente bij.
LS: Abel, Daniel en Elba (Santos verontschuldigd, was met leerlingen naar een nationale onderwijswedstrijd )
Alcaldia: Marcio, Hilario, Rosario (Chayitto)

Hilde stelt regelmatig vragen waarop ze, naar onze mening, niet altijd een antwoord op hebben. Hebben ze hier nog niet aan gedacht of gewoon geen tijd voor genomen (of kunnen nemen? Ook alle vragen die Marcel mooi voor ons heeft voorbereid komen aan bod.
Hilde maakt samen met Mauricio een bondig verslag van beide vergaderingen, dat aan Marcel en aan het comité worden bezorgd en toegelicht.

De thema’s die aan bod komen zijn o.a.:
- structuur Luz en la Selva met vertegenwoordiging van 17 verenigingen, die samen een afspiegeling zijn van bevolking (cultuur, sport, godsdienst,..)
- bijkomende ambtenaar voor Luz en la Selva
- de relatie van Luz en la Selva met het gemeentebestuur.(Luz en la Selva heeft voorstel hoe het beter kan)
- sociale projecten die via het Nicaraguacomité gesteund kunnen worden: becas, pipitos, radio, casa de las mujeres …
- de aankoop van (extra) planten voor de herbebossingsplannen in Los Angeles
- de opvolging van de ecologische wc’s
- stand van zaken parque vivero
- ..

Na deze ‘vermoeiende’ vergaderingen worden we verwacht in parque vivero voor een barbecue met scheit (schaap-geit) or whatever ;-), ons aangeboden door Luz en la Selva.

Moe maar voldaan stappen we rond 22 uur naar ons hotel terug…

.. om ’s morgens om 6 uur gewekt te worden door een tropische storm, donder, bliksem, gietende regen … en deze regen zal whatever; ganse (woens)dag aanhouden.