Dag 8 zondag 29 juli 2012

Zondag is rustdag. Marcel heeft niets geprogrammeerd voor ons (spijtig ;-) en ook voor Mauricio is het zondag.

We worden verwacht bij Elba voor een uitgebreid ontbijt met rode bonen, cornflakes, yoghurt, spek, bananen, …

Vermits het zondag is en dus ook de wekelijkse misviering plaatsvindt, worden we door Elba meegenomen naar een viering van haar Evangelische kerk. De kerk zit tegen 11 u goed vol en zelfs burgemeester Dennis, die van een andere kerk is, is aanwezig.
Het wordt een speciale viering, omdat deze Kerk 110 jaar bestaat. We blijven er bijna 2 uur, maar we vinden het helemaal niet erg. Er zijn heel wat mensen uit andere dorpen gekomen om mee te vieren. Wie wil mag op het podium gaan zingen, met of zonder de plaatselijke muziekgroep. Er is zelfs een jongeman (taxichauffeur) die zijn gsm aan de boxen koppelt en een zichzelf laat begeleiden door digitale muziek. Er is ook, op uitnodiging van Denis, een ware muziekband uit Managua aanwezig, die zowel swingende, als iets rustiger muziek speelt. Af en toe zingen of klappen de mensen mee. En ze kunnen zingen, dat mag gezegd worden.

Het regent nog steeds als we omstreeks 12 uur een taxi nemen naar de casa, in dit geval een zeer bescheiden houten huis met zinken dak van Jonathan en zijn familie.
Voor Annemie is het de eerste keer dat ze de nieuwe casita van deze familie ziet, die via het sociaal fonds van Elba en Arlette tot stand is gekomen, en we zijn zeer blij dat het goed gaat met de mama en de zes kinderen. Het huis is proper en ook groter met een gescheiden ruimte voor de keuken en een slaapkamer. De mama komt trots uit de slaapkamer met een heus fotoalbum en enkele foto’s. Arlette is overal aanwezig. De mama herkent Annemie van de foto’s die we vorige keer maakten en achteraf bezorgden.
We delen wat geschenkjes uit en maken opnieuw een familiefoto, want de vorige familiefoto, die de mama en de zes kinderen heeft, dateert ook van ons vorige bezoek in 2009.
Annemie zal ook deze familiefoto laten ontwikkelen, plastificeren en aan hen laten bezorgen.

Ietsje verderop in dezelfde zona 7 woont Edwin met zijn familie. Edwin is de jongen, die Hilde in 2010 3 dagen heeft gevolgd en op film heeft laten vastleggen door Michiel Knops voor Vonkita.
Ook hier geven we wat cadeaus af, waaronder rugzakken, chocolade en kleding.
Het huisje van Edwin ligt een eindje van de weg af en daar het nog steeds regent en de weg een modderpoel is, zijn onze schoenen en broeken niet om aan te zien. En zij moeten deze weg elke schooldag nemen. Je moet er al wat voor over hebben om helemaal naar de emJAC-school te gaan. De mama werkt als huishulp in zona 3. Ze vertrekt elke dag om 5u en is tegen 18u terug thuis. Het is best een zware job in een huishouden met 5 kinderen waarvan 1 baby en een heel vervelend kind van 6j. De laatste 3 maanden had ze geen dag vrij. Het is een 7 dagen op 7 job. Ze verdient 1500 cordobas per maand. Met de huidige wisselkoersen komt dit op 52 euro per maand.

We gaan snel in het hotel ons even verfrissen, want om 15 uur worden we opgepikt door Gerd, Elba en Abel voor een bijna gebruikelijke rondleiding op La Esperanzita. Er wordt momenteel een massa citroengras geoogst en gedroogd. Er is een bestelling van enkele tonnen citroengras en …een ton gedroogd gras is een hele hoop. Abel kapt voor ons enkele kokosnoten die we met veel zin uitdrinken. Het sap van de groene is zoeter, 't is maar dat ge het weet voor het geval dat …

’s Avonds bij het avondeten in hotel NG wordt er nog met Elba en Gerd wat gebabbeld en de vergadering van morgen met de gemeente voorbereid. Bij deze is de rust- en zondag goed gevuld geweest.

Morgen nog een laatste drukke dag in Nueva Guinea.